Skip to main content

VANAF JANUARI 2024 TREKKEN WE WEER DOOR ALKMAAR – DIT KEER MET DE PRODUCTIES DIE DE JONGEREN HEBBEN GEMAAKT.

OOK MIJN PLEK TALENTEN

OOK MIJN PLEK TALENTEN

OOK MIJN PLEK TALENTEN

IT'S DANGEROUS FOR US TO SPEAK SO WE DANCE

Melisa Diktas

Wat als je land, je cultuur, daarbij dus je taal, muziek en levenswijze wordt afgepakt? ‘It is dangerous for us to speak so we dance’, zeggen de Koerden. Wat als de dans het enige is wat zij hebben? Melisa filmde haar zoektocht naar haar roots.

IK BEN NIET MIJN DIAGNOSE

Anna Timmer & Demi Heukels

Hoe is het om elke dag te vechten tegen de vooroordelen van de maatschappij? In de film ‘Ik ben niet mijn diagnose’ maken Anna en Demi de persoon achter psychische stigma’s zichtbaar. Want als je een diagnose hebt, betekent het nog niet dat je niet meetelt.

IK HEB ER NIET OM GEVRAAGD

Geertje van Vliet

Wat doet grensoverschrijdend gedrag met je? In het poëtisch video-essay ‘Ik heb er niet om gevraagd’ vertellen Alkmaarders over hun ervaringen. In een maatschappij waarin masculiniteit de overhand heeft, gaat de film de zoektocht aan naar veiligheid, saamhorigheid en het terugvinden van kracht.

REVERSE

Maque Touray

In de film ‘REVERSE’ is de wereld omgekeerd: witte mensen zijn van kleur en mensen van kleur zijn wit. ‘Als je je herkent in de persoon die gediscrimineerd wordt, dan pas snap je hoe het is om gediscrimineerd te worden’, zegt regisseur Maque.

ONDER ÉÉN DAK

Melanie Beermann

Melanie geeft met haar fotoreportage ‘Onder één dak’ de dakloze jongeren in Alkmaar een gezicht en vertelt hun verhalen rondom de discriminatie die zij ervaren. Wat is de reden dat zij op straat zijn beland? Was dit een vrijwillige keuze of niet? Alkmaar is ook hún plek.

Halte Dwarsstraat

Alkmaars Theater Collectief

De bushalte in de Dwarsstraat is een ontmoetingsplaats, maar ook de plek waar tegenstellingen aan het licht komen. De spanningen in dit buurtje kunnen flink oplopen. Wie hoort er thuis en wie niet?

En wie is die zwerver die af en toe in het bushokje ligt te slapen?